Om oss

Vi utbildar ungdomar sedan 1989

TA KLIVET UT I LIVET MED MUSIK ELLER MEDIA!

Estetiska programmet på Oscarsgymnasiet ger en gedigen och högskoleförberedande musikutbildning inom många genrer och instrument. Programmet ger en bred grund att stå på. Inte bara för dig som tänkt dig en framtid inom musik och media. Vi har moderna och ändamålsenliga lokaler med den senaste tekniken, fullt utrustade studios för musik, film och digitalt skapande.

MUSIK

Rock, jazz, folkmusik och klassiska toner… Det här är utbildningen för dig som älskar musik samt är nyfiken och ambitiös. Här utvecklas din kreativitet och förmåga att uttrycka dig. Musik av alla de slag ljuder från rum och lektionssalar på det Estetiska programmet. Du musicerar i grupp, sjunger i kör, men har även enskild undervisning med pedagoger som är experter på just ditt instrument. Exempelvis får sångeleverna den unika möjligheten att utveckla sin röst genom den internationellt erkända sångtekniken Complete Vocal Technique.

MEDIA

Du som väljer mediainriktningen planerar och skapar film och reportage samt dokumenterar  konserter med stillbilder och film samtidigt som du live sänder den! Du skapar digitalt innehåll för t.ex webb, film, tryck och spel och gör egna reportage som speglar samtiden och skapar framtiden. Här utvecklas din kreativitet och förmåga att uttrycka dig. 

ES-programmet är en utbildning som stimulerar skaparlusten och ökar förmågan att lösa problem. Egenskaper som du kommer att ha stor nytta av i ditt kommande arbetsliv oavsett vilken yrkesbana du väljer.

Under de tre åren arrangeras en rad offentliga konserter, vilket bidrar till en god sammanhållning och gemenskap. Du erbjuds många tillfällen att uppträda inför publik och göra riktiga medieproduktioner under dina studieår. Så ta klivet ut i livet med musik och media, utmana dig själv och se hur långt du kan nå.

FRAMTIDEN

Självklart kan du gå vidare med fortsatta musikstudier eller film/fotostudier efter studenten. Men du kan lika gärna välja att läsa vidare inom andra områden. Några exempel på utbildningar du kan söka: lärare, psykolog, jurist, sjuksköterska. Listan kan göras mycket längre och valmöjligheterna är många.

ANSÖKAN

Estetiska programmet är inte bara öppet för dig som bor i Oskarshamn. Alla som bor i Kalmar län är välkomna att söka till oss. Detta är möjligt tack vare ett nytt samarbetsavtal mellan alla kommuner i Kalmar län (Västervik, Vimmerby, Hultsfred, Högsby, Mönsterås, Nybro, Kalmar, Torsås, Borgholm, Mörbylånga och Oskarshamn). För dig som inte bor i Oskarshamn finns möjlighet till studentboende om du så önskar. Förutom ditt studiebidrag får du då även ett inackorderings-tillägg från din hemkommun. För mer info om detta kontakta din kommun.

Du som sökt Estetiska programmet musikinriktning i första och andra hand kommer att få en kallelse till oss där du får tillfälle att presentera dig musikaliskt för dina blivande lärare. Presentationen har betydelse för kommande gruppindelningar i olika musikämnen. Träffen för blivande ES musik sker vanligtvis under april månad.  2024 blir träffen  den …

Under prova på dagen kommer du välja två instrument eller ett instrument och sång som du vill ha undervisning i när du börjar hos oss. Tänk igenom dina val före besöket här och ta gärna tillfället att samtala med oss om dina instrumentval om du känner dig osäker på hur du ska välja.

Vi ser fram emot att träffa dig!